utorok 12. júna 2012

Kody Keplinger - A Midsummer's Nightmare

Vydavateľstvo: Poppy
Dátum vydania: 5.6.2012
Hodnotenie na GoodReads: 4.05 ( ku dňu 10.6.2012)


 
Anotácia: 
Vysnívané leto Whitley Johnsonovej s jej rozvedeným otcom skončilo ako nočná mora. Práve sa stretla s jeho novou snúbenicou a s jej deťmi. A jej syn? No predsa Whitleyinina jednorázovka z maturitnej party. Fucking dobré. Horšie je už iba to, že vôbec nezapadá do jeho novej country-milujúcej rodiny. Whitley začína sa zabávať. Tvrdo. Až tak, že si ani nevšimne dobré veci, ktoré sa jej dejú rovno pod nosom: milá, menšia budúca nevlastná sestra, najlepší priateľ( i keď Whitley tvrdí, že sa "nekamaráti") a neskutočne sexy chalan, ktorý nie je jej nevlastným bratom...aspoň ešte nie teraz. Všetci traja budú musieť pomôcť Whitley prekonať svoj hnev a opäť polepiť kúsky svojej rodiny dohromady.





Recenzia:
Co už povedať. Kody Keplinger sa do môjho malého srdiečka dostala už s jej debutom The Duff. Po troška menej akčnej Shut Out prišla táto knižka. A úplne som sa do nej zamilovala. A u mňa je N.O.1 od Kody.
Hneď na začiatku knihy sa zoznámime s Whitley, ktorá je hlavná hrdinka  a tiež rozprávačka. Na prvý pohľad párty cica, ktorej avšak pod povrchom sa skrýva množstvo hnevu, sklamaní a nevypovedaných výčitiek.
Ráno sa zobudí s veľkou bolesťou hlavy( po opici kto by ju nemal) v neznámej posteli s neznámym chalanom. Chalan si od nej vypýta číslo, ale Whistley si len odkráča preč, pretože ju čaká leto  s jej milovaným otcom, s ktorým pije kokteily a robí si čo chce. Avšak otec ju prekvapí novinkou, že sa bude ženiť. Presťahoval sa nového mesta, do nového domu a má novú rodinu. Stretne sa s jej novou macochou a  s jej 2 deťmi. S dcérou Bailey so synom Nathan-om. S tým Nathanom, s ktorým sa vyspala na maturitnej párty. No a odtadiaľto sa začína action, ktorú Kody zvládla bravúrne. Nielenže napísala skvelú contemporary knihu s vynikajúcou romantikou, ale zároveň tam vedela dokonale zakomponovať súčasné problémy.


V  knihe sa stretávame so starými-dobrými postavami z The Duff : Harrison, Bianca, Wesley. Ak sa mám priznať tak práve týchto dvoch som sa nevedela dočkať.
Whitley je spočiatku čudná postava. Pije, nevychádza s matkou. Obviňuje matku, že sa s otcom rozviedli dovtedy, kým sa nedozvie od brata, že otec celé roky podvádzal jej matku. Whitley začína strácať už aj vieru v jej otca. Vyvrcholí to vtedy, keď na FaceBooku vytvoria špeciálnu skupinu, kde sa uverejňujú jej nie príliš pre verejnosť vhodné fotky. A keďže jej otec je hviezda spravodajstva na lokálnej televízii, každý ju očierňuje a ohovára. Whitley si z toho spočiatku nerobí žiadnu vedu. Ale keď vidí, že vlastný otec vie o všetkých tých fotkách a ani si o tom nepríde s ňou pokecať, Whitley to zraní.

A je tu samozrejme aj Nathan. Sexi chalan, budúci nevlastný brat. S ktorým sa pomaličky zbližuje. A nakoniec aj zisťuje, že ona bola tá,  s kým stratil panictvo. Pekné čo. Práve jeho  a Bailyn vplyv spôsobí, že Whitley prestane piť a chodiť na párty. Nevychádza von z izby. Konečne sa dá dokopy s Nathanom. V skupine na Fb sa objavia jej fotky s Nathanom ako sa bozkávajú. A drahý otecko to uvidí. A pošle ju domov. Avšak príde tu podľa mňa k turning-pointu keď sa Whitley konečne porozpráva s otcom. O jeho nevere, o jej citoch.

Na záver ešte toľko, že každému odporúčam prečítať si knihy od Kody Keplinger. Neviem či už preto píše takto vynikajúco že je skoro rovnako stará ako ja( o 2 roky staršia) alebo že či je to rodený talent. Neskutočne už čakám na jej ďalšiu knihu Goldfish, ktorá podľa anotácie bude mať ešte väčší a hlbší príbeh.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára