streda 30. mája 2012

Spoilery- Áno či Nie

A tými spoilerami nemyslím, tie čo sú na zadnej kapote  akože "vytuningovaných" ladách z roku pána.
Môj dnešný článok sa bude zaoberať tým, že či sa má písať v recenziách a v rôznych synopsiách hlavné dejové zložky a shocking faktory.

Každý má na to vlastný názor. Ja osobne MILUJEM spoilery. A keď som napísala že milujem tak si to ani neviete predstaviť ako. Predstavte si to asi takto: keď čítam nejakú dobrú knihu tak pri nejakých tých 70-80 stranách si pretočím na koniec a prečítam si koniec. Ja viem je to choré. Niekedy si už ja sama sebe hovorím: Monika nemôžeš to robiť. Už ťa to nebude viac zaujímať. A pravda je ozaj taká, že keď si už zvyknem prečítať koniec ( samozrejme všetky WTF-aky už známe), knižku si odložím nabok a začnem čítať ďalšiu knižku. Potom si asi môžete predstaviť akú hromádku kníh mám na stole. A ešte mi aj  moja mamina dobre vynadá, že: ,, To čo do riti čítaš 5 kníh naraz." a ja: ,,ja som všestranný človek, dokážem aj 5 vecí robiť naraz.
Ale odbehli sme od témy.

Niektorí vravia, že kvalitné recenzie sú bez spoilerov.Iní tvrda presný opak. Keď som písala svoju prvú recenziu( viď tu ) úporne som sa snažila písať bez spoilerov. Spoilery tam neboli, ale dopadlo to podľa mňa katastrofaálne. Preto už moje ďalšie recenzie budú aj so spoilerami.
Keď tak behám hore-dolu po jednotlivých blogoch a fórumoch a čítam reakcie fanúšikov a čitateľov, ktorí majú také informácie, že čo v ktorom dieli/filme/knihe udeje, že si vravím OMFG, to vy skadiaľ beriete také infošky. Čítam, čítam si ďalej a vidím, že nie som sama, ktorá je trošku mimo, ale našťastie existujú aj takí jedinci( ja ich nazývam whotgot the balls=tí, ktorí majú gule), ktorí sa na to jednoducho sa jednoducho opýtajú. Radšej už ani nespomeniem Twitter. To je hotová studnička spoilerov. A to je asi hotové peklo pre "tých druhých". A "tí druhí" sú...


Absolute spoiler Haters. Akože nič v zlom. Ja už hovorím o extrémoch. Oni normálne, že upadajú do amoku keď uvidia nejaký spoiler. A teraz nevtipkujem.  Tento prípad bol konkrétne na RottenTomatoes( to je stránka s recenziami na filmy). Dievčaťu, ktoré napísalo JEDNU!!! JEDNU!!! informáciu, dobreže ju tam kyberneticky neukameňovali.


Ale toľko k tejto téme.

BTW:
Aha čo som našla na youtube:
















Bye for now. X.O

3 komentáre:

  1. Aj ja si prečítam koniec knihy ešte pred jej prečítaním. Síce v poslednom čase to už nerobím pri každej knihe, ale aj tak to nie je celkom normálne :) A mamine poznámky neriešim, tá omdlieva už z toho, keď vidí, že kniha, ktorú mi kúpila pred 2 dňami, už stojí na poličke prečítaná Ale čo, ona je asi z inej dimenzie a nerozumie tomu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A ja som myslela, že to robím sama! Aj ja si prečítam skoro vždy koniec knihy, som veľmi nedočkavá...a zatiaľ sa mi nestalo, že by som potom tú knihu nechcela dočítať. Teda raz, keď som zistila, že hlavná hrdinka neskončila s tým, s kým som chcela, vtedy som tú knihu už nemohla dočítať :D

    Pozývam ťa na môj novovytvorený blog o knihách: http://nana-books.blogspot.sk/

    Venuje sa aj recenziám kníh - ale ja ich píšem bez spoilerov, ale absolútne mi nevadí ak si prečítam recenziu so spoilerami.

    OdpovedaťOdstrániť